TRANSITION TO LODA HEALTH BENEFITS PLANS

-QUESTIONS AND ANSWERS FOR PARTICIPANTS AND EMPLOYERS-

For LODA Participants:

Q1.

| already have health plan coverage, and LODA is paying the premium cost. Do | have to enroll
in the LODA Health Benefits Plans, or can | just keep my current plan?

Effective July 1, 2017, the new LODA Health Benefits Plans will be available to provide
premium-free coverage based on the provisions of the Line of Duty Act. All existing
participants must complete the enrollment form provided with the transition booklets that
were mailed on March 27. If you do not transition to the new LODA Health Benefits Plan, it
may result in benefit interruption or loss of eligibility for the LODA health coverage benefit.
Enrollment forms were due by April 14, 2017. Late forms will be processed as soon as possible.
Transition enrollment forms received after August 31, 2017, will not be accepted.

Q2.

My local employer currently has insurance that covers the health plan cost for LODA
beneficiaries. Will that change? Do | need to do anything?

If your employer participates in the Line of Duty Death and Health Benefits Trust Fund, your
premium will continue to be paid by the Virginia Retirement System. If you are entitled to
reimbursement of your Medicare Part B premium, payment will be generated by DHRM.

If your employer is non-participating in the Trust Fund and has insurance for LODA costs
through a third party, your premium cost will be billed to your employer, not to the third party.
However, no action is required on your part. Your employer should work with their insurance
company to ensure payment of your premium. If you are entitled to reimbursement of your
Medicare Part B premium, payment will be the responsibility of your employer.

Q3.

| don’t know if my Workers’ Compensation benefit was settled. How do | answer that
guestion on the enrollment form?

If you are a surviving spouse or surviving child, you may answer “No.” If you are LODA-
disabled and do not know if your case is settled, leave this answer blank.

Q4.

| am retired and eligible for Medicare. Since | have had health plan coverage through LODA, |
have never enrolled in Medicare. Do | need to do anything?

If you are eligible for Medicare and no longer actively working for a LODA employer (including
Survivors), you must obtain Medicare Part B to be enrolled in the LODA PLAN — MEDICARE
PRIMARY. Contact Social Security immediately to arrange for enrollment by calling 1-800-772-
1213.

If you are LODA-disabled, still actively working for a LODA employer, and you are eligible for
health coverage through your active employment, you may postpone Medicare enrollment.
The only exception is eligibility due to End Stage Renal Disease.
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See Question #4 in your transition booklet for more information about the interaction between
the LODA plans and Medicare.

Q5.

| will have other health plan coverage in addition to the LODA Health Benefits Plans. Can | use
my VRS Health Insurance Credit toward the cost of the other (non-LODA) coverage?

Section 9.1-401 of the Line of Duty Act states that if any disabled person or eligible spouse is
receiving LODA Health Benefits Plans benefits and also qualifies for the VRS health insurance
credit, the amount of the credit shall be deposited in the Line of Duty Death and Health
Benefits Trust Fund or paid to the non-participating employer. It would not be paid toward the
cost of additional coverage.

Qs.

Will my Workers’ Compensation Award affect my LODA Health Benefits Plans coverage?

If you received a lifetime medical award for your Workers’ Compensation injury or illness,
Workers’ Compensation will pay claims related to the compensable injury or illness. Those
services will be excluded from coverage under the LODA Health Benefits Plans. This applies
even if your right to the award is waived or if a settlement is reached.

Q7.

| am currently enrolled in the State Retiree Health Benefits Program. Do | have to terminate
my coverage to enroll in the LODA Health Benefits Plans?

Effective July 1, 2017, your LODA benefit will not pay for any health plan coverage other than
the LODA Health Benefits Plans. If you continue to be eligible for and maintain coverage in
another plan, you will bear the cost for that plan.

Qs.

Can | enroll in other coverage in addition to the LODA Health Benefits Plans?

Yes, there is no prohibition to having other coverage in addition to the LODA Plans; however,
LODA will not pay any premium cost for other coverage. Eligibility for other coverage would
be based on the criteria established by that plan. Coordination of benefits information will be
provided in your Summary Plan Description. However, if you enrolled in LODA Plan — Medicare
Primary, you may not enroll in another Medicare Part D plan and maintain the LODA Medicare
Part D coverage. There are also limitations on enrolling in other Medicare supplemental or
Medicare Advantage/Part C plans.

Remember, if you are employed full time by a large employer, you must be offered affordable,
minimum-essential coverage per the provisions of the Affordable Care Act (ACA). If you
decline employer coverage in favor of the LODA plans, your LODA coverage will satisfy the
ACA’s individual mandate.

Q9.

| am currently enrolled in the State Retiree Health Benefits Program. If | terminate that
coverage to enroll in the LODA Plans, do | lose my eligibility for the Retiree Program?

If you leave the State Retiree Health Benefits Program to enroll in the LODA Plans and
maintain continuous coverage in those plans, you may return to the State Retiree Health
Benefits Program if you do so within 31 days of losing LODA coverage and if you are otherwise
eligible.
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Q1o0.

My adult child is eligible for and enrolled in the new LODA Plans. Can he or she receive plan
information at a separate address?

The eligibility system does not accommodate separate addresses for covered family members.
However, private health information will be addressed to the participant, not the policyholder
through whom eligibility is obtained, at the address of record.

Q11.

As a LODA participant, | have married and/or had additional children after my LODA disability
began. Why can’t | cover those family members?

Eligibility criteria did not change with the amendments to LODA; the same eligibility criteria
were reinforced and apply under the July 1, 2017, amended legislation, as noted in the
transition booklet that was provided to all existing LODA health coverage recipients. No family
members who were eligible for premium-free coverage will lose eligibility for LODA coverage
effective July 1, 2017.

The eligibility provisions that have been applied to the new LODA Health Benefits Plans are
defined by law. The current (pre-July 1, 2017) provisions of the Line of Duty Act (LODA) in §
9.1-401.C of the Code of Virginia provide for continued coverage that is “the same plan of
benefits which the deceased or disabled person was entitled to on the last day of his active
duty or comparable benefits established as a result of a replacement plan.” This means that
only family members who were covered at the time of the LODA disability or death are entitled
to this benefit.

Qi2.

Why can’t | just pay the premium difference, if any, to add my LODA-ineligible spouse to the
new LODA Plans?

An important distinction of the new LODA-specific plans is that they are self-insured. This
means that the claims expense for all participants determines the premium cost paid by
employers or the Line of Duty Death and Health Benefits Trust Fund. There is no provision for
the LODA plans to bear the cost for ineligible family members. Payment of additional premium
cost to cover ineligible family members does not mitigate the impact of their claims cost on all
employers who have LODA participants or who contribute to the LODA Trust Fund. In fact,
with unlimited liability for claims cost of LODA program participants, the potential for
ineligible family members to affect the cost to the LODA health benefits program and
employers is unknown but could be substantial.

The new LODA Health Benefits Plans provide a single, more efficient and cost-effective
program for LODA-eligible participants, as well as fair and consistent coverage. Until the
introduction of this new program, LODA health coverage recipients have had many types of
plans (e.g., employer plans, individual plans, Marketplace plans), and LODA paid the
associated premium for those plans. Since only the premium was paid by LODA, and eligibility
for those plans was not based on LODA, some family members who were not eligible for LODA
were eligible to enroll in the current plan. However, any premium cost for those LODA-
ineligible family members was borne by the family, not by LODA. In some cases, LODA-
eligibles with existing family membership levels were able to add LODA-ineligible family
members for no additional premium cost.
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Q13.

Is there a deadline for enrollment in the LODA Health Benefits Plans?

For LODA-eligible individuals transitioning to the new LODA Health Benefits Plans effective
July 1, 2017, an enrollment form must be received by August 31, 2017, to have coverage under
the new plans. Anyone newly eligible for LODA Health Benefits coverage after June 30, 2017,
will have a 60-day enrollment window after approval of the claim by the Virginia Retirement
System. Complete information will be provided in the Eligibility Section of the Summary Plan
Descriptions.

Qi4.

I am in the LODA Plan — Medicare Primary, but | do not want to have the prescription drug
coverage through Express Scripts. Can | keep my current drug coverage and enroll only in the
LODA Medicare supplement with dental and vision?

LODA participants who are no longer covered based on current LODA employment (e.g.,
retirees, long-term disability participants, survivors) and who are eligible for Medicare should
have Medicare as their primary coverage under the LODA health coverage benefit.

The LODA Plan — Medicare Primary includes a Medicare supplement, routine dental and vision,
and a Medicare Part D prescription drug plan. These benefits are not available separately.
Unless coverage is declined, LODA Plan — Medicare primary participants will be enrolled for all
benefits included under that plan. Since Medicare does not allow enrollment in more than one
Medicare Part D plan, enrollment in a non-LODA Part D plan will result in termination of the
LODA Part D coverage. If that happens, the LODA Plan — Medicare primary will be terminated
in its entirety since the premium that is being paid for that plan is only available for the total
benefit coverage.

Please refer to your transition booklet for information about the LODA Plans’ interaction with
Medicare.

For LODA Employers:

Q1.

As a local employer, | would rather keep our locality’s Line of Duty participant in our own
employer group health plan. Do | have to enroll our LODA participants in the new LODA
Health Benefits Plans?

Per § 9.1-401.A of the Code of Virginia (Effective July 1, 2017), employees, eligible spouses, and
eligible dependents shall be afforded continued health insurance coverage as provided in this
section, the cost of which shall be paid by the nonparticipating employer to the Department of
Human Resource Management or from the Fund on behalf of a participating employer, as
applicable. There is no provision for LODA coverage under alternative health plans.

Q2.

My locality does not participate in the Line of Duty Death and Health Benefits Trust fund but
has insurance for LODA expenses through a third party. Do | have to do anything?
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All existing LODA health coverage participants must enroll in the new LODA Health Benefits
Plans to maintain their premium-free LODA coverage starting July 1, 2017. The locality
through which participants gained eligibility for LODA premium-free coverage is responsible
for paying their health plan premiums per the provisions of the Line of Duty Act. If the locality
does not participate in the Line of Duty Health Benefits Trust Fund and has an insurance
arrangement that covers the cost of LODA health plan coverage, the locality will receive the
premium invoice and is responsible for ensuring that the premium payment is made by the due
date. DHRM will not bill a third party for LODA Health Benefits Plans premiums.

This does not apply to state agencies since they all participate in the Line of Duty Health
Benefits Trust Fund.

Q3.

Do | have to offer health plan coverage to active employees or retirees who are enrolled in
LODA?

There is no provision in the LODA Health Benefits Plans to limit eligibility for other health plan
coverage. However, LODA will no longer pay for the cost of other, non-LODA, health plan
coverage, and we anticipate that most LODA-eligible individuals will choose the LODA
premium-free coverage. In limited situations where an individual exercises the right to have
both LODA and other coverage, DHRM will coordinate the benefit.

In general, applicable large employers (ALEs), as defined by the ACA, must comply with the
employer mandate to offer affordable, minimum essential coverage to full-time employees,
even if they will decline the coverage (e.g., in favor of the LODA plans). However, DHRM is
unable to provide legal advice regarding this matter and would direct you to your financial or
legal advisors if you have any questions regarding your plan’s compliance with the ACA.
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