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Sources of Guidance Regarding Employment after Leaving State Service  

 

EMPLOYMENT AFTER STATE SERVICE 
 

Source: Conflict of Interest Act 2.2-3104 
 
§ 2.2-3104. Prohibited conduct for certain officers and employees of state government. 

For one year after the termination of public employment or service, no state officer or 
employee shall, before the agency of which he was an officer or employee, represent a client or 
act in a representative capacity on behalf of any person or group, for compensation, on matters 
related to legislation, executive orders, or regulations promulgated by the agency of which he 
was an officer or employee. This prohibition shall be in addition to the prohibitions contained in 
§ 2.2-3103, Prohibited Conduct. 
 
For the purposes of this section, "state officer or employee" shall mean (i) the Governor, 
Lieutenant Governor, Attorney General, and officers appointed by the Governor, whether 
confirmation by the General Assembly or by either house thereof is required or not, who are 
regularly employed on a full-time salaried basis; those officers and employees of executive 
branch agencies who report directly to the agency head; and those at the level immediately 
below those who report directly to the agency head and are at a pay band 6 or higher and (ii) 
the officers and professional employees of the legislative branch designated by the joint rules 
committee of the General Assembly. For the purposes of this section, the General Assembly 
and the legislative branch agencies shall be deemed one agency. 
 
To the extent this prohibition applies to the Governor's Secretaries, "agency" means all 
agencies assigned to the Secretary by law or by executive order of the Governor. 
 
Any person subject to the provisions of this section may apply to the Council or Attorney 
General, as provided in § 2.2-3121 or 2.2-3126, for an advisory opinion as to the application of 
the restriction imposed by this section on any post-public employment position or opportunity. 
 

 
 
 

https://law.lis.virginia.gov/vacode/title2.2/chapter31/section2.2-3104/
https://law.lis.virginia.gov/vacode/2.2-3103/
https://law.lis.virginia.gov/vacode/2.2-3121/
https://law.lis.virginia.gov/vacode/2.2-3126/
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DISCLOSURE OF SUBSEQUENT EMPLOYMENT 
(Employees having official responsibilities for procurement transactions.)  

 
Source: § 2.2-4370. Disclosure of Subsequent Employment, Virginia Public Procurement Act  
 
No public employee or former public employee having official responsibility for procurement 
transactions shall accept employment with any bidder, offeror or contractor with whom the 
employee or former employee dealt in an official capacity concerning procurement transactions 
for a period of one year from the cessation of employment by the public body unless the 
employee or former employee provides written notification to the public body, or a public 
official if designated by the public body, or both, prior to commencement of employment by 
that bidder, offeror or contractor. 
 
"Procurement transactions" means all functions that pertain to the obtaining of any goods, 
services or construction, including description of requirements, selection and solicitation of 
sources, preparation and award of contract, and all phases of contract administration. 
 
"Public employee" means any person employed by a public body, including elected officials or 
appointed members of governing bodies. 
 
Questions should be directed to the employing agency, or former agency. 
 

WORKING AFTER RETIREMENT 
 

Thinking of working after you retire from state service? 
 
Source: Virginia Retirement System 
 
Review the Virginia Retirement System's "Working After Retirement Resource Site" and call 
them toll-free at 1-888-827-3847 to determine the effect on your current and future retirement 
benefits. 
 

WAGE EMPLOYMENT CONSIDERATIONS 
 
Employees who have separated or retired from salaried state service may be interested in 
returning to state service in a part-time wage/hourly capacity. It is important to understand the 
break in service requirements related to the Commonwealth’s compliance with the Affordable 
Care Act’s definition of “ongoing employment” that apply to all former salaried employees.  
  
Former salaried employees, including retirees, who are considering wage employment in an 
agency other than their former agency must complete a break in service of at least 30 calendar 
days immediately preceding the rehire date into a wage position. 

https://law.lis.virginia.gov/vacode/title2.2/chapter43/section2.2-4370/
https://www.varetire.org/
https://www.varetire.org/milestones/retirees/working-after-retirement
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Former salaried employees, including retirees, who are considering wage employment in their 
former agency must complete a break in service of at least 13 weeks immediately preceding the 
rehire date, or 26 weeks for institutions of higher education. 

 


